Stabat Mater de G.B. Pergolesi – Ciclo “Músiques del retaule”

Stabat Mater de G.B. Pergolesi – Ciclo “Músiques del retaule”

Iniciosábado 22 septiembre, 2018
Finalizaciónsábado 22 septiembre, 2018
Hora de inicio20:30
EntradasCómpralas aquí

Orquestra Barroca de Barcelona
Esther Ribot, Soprano
Hugo Bolivar, Contratenor
Adolf Gassol, Direcció

Sinfonia in B minor, RV 169 “Al Santo Sepolcro” (Vivaldi, Antonio)
Stabat Mater (Giovanni Battista Pergolesi)

L’Stabat Mater és una obra musical religiosa escrita per Giovanni Battista Pergolesi el 1736, dos mesos abans de la seva mort, al monestir de Pozzuoli.

Es tracta doncs de l’última obra del compositor mort als 26 anys a causa d’una tuberculosi. Ha estat escrit per a dues veus blanques (tradicionalment alt i soprano i conjunt instrumental comprenent violins I i II, viola i baix continu.

Aquest Stabat Mater, basat en un text litúrgic del segle xiii que medita sobre el sofriment de la Verge Maria, fou un possible encàrrec del duc de Maddaloni, mecenes de Pergolesi i violoncel·lista aficionat. Pergolesi va escriure igualment per al duc de Maddaloni una missa en fa que va ser executada a l’església San Lorenzo in Lucina a Roma el 1734 amb una pompa extraordinària. Un origen alternatiu suggereix un encàrrec de la confraria dels Cavalieri de la Vergine dei Dolori el 1734, volent reemplaçar el Stabat Mater envellit d’Alessandro Scarlatti, del qual conserva tanmateix el mateix efectiu vocal, per a soprano i alt. Segurament fou estrenat a Santa Maria dei Sette Dolori, església on el duc de Maddaloni posseïa una capella votiva i on feia executar obres religioses cada tercer diumenge de setembre.

L’obra, que ha esdevingut molt famosa, ha estat represa i ha estat adaptada moltes vegades des de llavors. La versió més cèlebre és la de Johann Sebastian Bach que n’agafa els temes en el seu Salm 51.

Es compon de dotze parts i la seva execució demana aproximadament 30 minuts.

Stabat Mater dolorosa
Cujus animam gementem
O quam tristis
Quae moerebat et dolebat
Quis est homo
Vidit suum dulcem natum
Eia Mater
Fac ut ardeat cor meum
Sancta Mater
Fac ut portem Christi mortem
Inflammatus et accensus
Quando corpus morietur

Idioma »